top of page

Herfst 2020


Het is inmiddels november en de mooiste periode van de herfstkleuren is al weer voorbij. Het blad valt en er is rust gekomen in de tuin. Wat opruimen, niet teveel, en wat fatsoeneren, veel meer werk is er momenteel niet.

Vandaag was het prachtig weer en ik heb dus maar alvast de dahliaknollen gerooid. Ze liggen keurig bij de kas, buiten, en kunnen wat drogen. Dit jaar ga ik ze opslaan in de kas in afgewerkte potgrond (al die grond die uit de potjes komt bij het verpotten). Volgens Monty Don van Gardeners World was dat een goede manier om de knollen door de winter te loodsen.

Gelukkig is het ook fijn weer om te planten en dat blijft een van de favoriete werkjes, elke keer een nieuwe plek zoeken voor een veelbelovende boom of heester.

Vorige week werden enkele nieuwe prunussen geplant (de Prunus yedoensis en de Prunus serrulata "Ukon") , een Nothofagus antarctica. en een Euonymus huangii. Elke keer ben ik blij met de nieuwe aanwinst en houd deze planten wat extra in de gaten.

Het tuinseizoen was dit jaar vooral rustig, weinig bezoek en weinig uitstapjes naar interessante arboreta. De planten hebben geen last van corona en groeien dapper door. Elk jaar worden ze groter en vaak ook mooier.

Zelfs nu nog in november is er in de tuin volop interessants te zien: de Correa "Marians Marvel" bloeit, de Euonymus clivicolus heeft hele leuke vruchtjes, de Salvia "Phyllis Fancy" bloeit en in de Australische hoek bloeit nog een gele callistemon.

Juist die Australische planten kunnen je aardig verrassen omdat het niet altijd duidelijk is wanneer ze bloeien. Blijven kijken en je ziet steeds weer wat nieuws.

De rhodo's die ik heb gezaaid doen het goed en ik denk dat het verstandig is om ze deze winter in een groter potje te zetten. Het zijn er een heleboel en het is nog steeds van belang om ze goed in de gaten te houden.

Dit jaar wil ik weer rhodozaad bestellen, het zaad is vrij goedkoop en na het succes van vorig jaar ga ik het weer opnieuw proberen.

In januari zaai ik in de warme bak en met wat geluk heb ik vrij snel een heleboel plantjes. Afgelopen jaar was het vooral een succes met de Rhododendron schlippenbachii, opmerkelijk eigenlijk omdat dat een rhodo is die in de praktijk wel wat moeilijker overhouden is. Nu heb ik ze nog maar klein en ik hoop dat het goed blijft gaan.

Afgelopen seizoen is het over het algemeen goed gegaan. Ik ben een paar planten kwijtgeraakt, vnl. door de droogte. Het is onmogelijk om ze allemaal op tijd water te geven en sommigen hebben het dus ook niet gered. Vervelend wel natuurlijk maar het hoort er een beetje bij.

Komende tijd wordt het rustig en dan ga ik vooral op de computer kijken wat voor moois er weer te zaaien valt!


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page